okt 092010
 
Nedenstående billede er fra Politikens 2. sektion i går, hvem, der siger det, er ikke så vigtigt, men personen er 34år, så det er altså ikke teenange-uansvarlighed (undskyld teenagere). Det er nok bedst lige at læse det først, så skælder jeg ud under billedet.
Som overskriften også lyder, det er da endnu mere pinligt at gå ned i banken og lyve om en vandskade for at have råd til at købe kjolen! Og det er da også pinligt at fortælle sådan en historie uden anger. Ja, der går smagsdommeri i den nu, men som jeg også skrev i dette indlæg, så er overtræk og overforbrug hverken sødt er cool. Hvis det er noget, så er det pinligt. Det kan godt være at kjolen var den mest fantastiske kjole, men enten så må man samle flasker og ellers skrabe penge sammen på anden måde, eller også må man lade være med at købe den. Hvis den virkelig var så vild en kjole, så ville man kunne finde pengene andre steder. Hvis ikke man undvære kjolen og skulle der ikke ske værre ting i ens liv, end man ikke fik en fantastisk kjole, så skal man være taknemmlig. 
Overforbrug er så grim en ting, vi skal altså være klar over (og jeg skriver vi inkl mig selv) kjoler og neglelak og kager altså er luksus, det er ikke noget vi har ret til, eller som hører til i behovspyramiden, og det er simpelthen så forkælet at mene, at man skal have en kjole til 3500kr, når pengene ikke er der. Hvis I (som bruger penge I ikke har) endelig skal sidde og lyve i banken, kan I så ikke lade være med at fortælle om det, som om det var det naturligste i verden og måske en sjov historie. I ødelægger det for os andre, der godt lide tøj og at shoppe,  men også godt kan finde ud af at styre vores penge. Folk tror jo at bare fordi man går op i tøj og mode, så har man et ufornuftig forhold til penge.  
 9. oktober 2010  Posted by at 12:53 Brok, Shopping  Add comments

  20 Responses to “Det er da endnu mere pinligt!”

 1. Helt helt enig!
  Hvorfor fanden har det halve af min gym klasse overtræk? Fordi de synes det i orden og måske og lidt cool.
  Jeg kan forstå dem der lige er flyttet hjemmefra og måske skal have sat det forbrug lidt ned, men altså hvis de noget der forsætter og folk bliver ved med at få overtræk må de altså bare tage sig sammen. Så svært er det heller ikke at styre sit forbrug.
  Det behøver egentlig ikke kun gælde mode, men også film, cd´er, elektronik o.s.v.

 2. Enig.. Det er for pinligt. Jeg har aldrig selv overtræk. Og i så fald ville jeg ikke købe noget, før jeg var i plus igen. Hvem har opdraget dem??

 3. Jeg er ikke enig – jeg synes ikke overtræk er pinligt. Jo, hvis man har overtræk på 10.000, så er det sgu pinligt, fordi det er en del penge. Men jeg synes overhovedet ikke det er pinligt, at ha' overtræk på 500 kr. Nogle gange er det nødvendigt og hvis det dækkes næste måned, når der igen går penge ind, så kan jeg slet ikke se noget pinligt i det.

  Tilgengæld er jeg enig i, at man ikke skal købe en kjole til 3500 kr, hvis man ikke har pengene til det.

 4. Jeg ved ikke om jeg synes at det er pinligt, men jeg synes at det er enormt dumt. Virkeligt, virkeligt ufatteligt dumt og uansvarligt. Jeg hader selv at have overtræk og har det kun hvis jeg skulle købe noget og ikke lige havde nok penge på kontoen – men så overfører jeg dem fra en anden konto når jeg kommer hjem. Jeg hader det, og minus giver jo bare endnu mere minus når der kommer renter.

  Hvis det er nødvendigt at have overtræk en enkelt måned – akut tandlægebesøg eller noget i den stil – så kan jeg forstå det. Men hvis det er hver måned og det er shopping.. så er det dumt. Og det er altså næsten lige meget hvor mange penge det drejer sig om, hvis det er hver måned. Det er en dårlig vane.
  Og hvor er jeg også enig i dit andet indlæg!

  - Sarah.

 5. Nu har jeg aldrig selv prøvet at have overtræk, eller brugt penge jeg ikke havde, men jeg synes da ikke, at overtræk som sådan er pinligt. Masser af mennesker har overtræk, og hvorfor de har det, kommer jo som sådan ikke os ved. Jeg tror, man skal være lidt forsigtig med at dømme mennesker, man ikke kender og derfor faktisk ikke ved, hvorfor de gør, som de gør.

  Og at hun frit og frejdigt fortæller historien til en avis, synes jeg egentlig bare viser, at hendes proportionssans er temmelig meget ude af drift.

  Dog vil jeg give dig helt ret i, at kjoler, kager, neglelak osv. er luksusvarer, som vi ikke behøver for overlevelse. Ja, som vi ikke engang behøver for at få et godt liv. Måske ville man endda få et endnu bedre liv uden sukkeret fra kagerne og giften fra neglelakken.

 6. Helt generelt så brugte jeg ordet pinligt, fordi kvinden selv synes, det er pinligt at overtrække, fordi banken ligger lige ved siden af butikken, men åbenbart ikke hvis hun først har siddet og løjet i banken. Et overtræk er i sig selv ikke pinligt, men hvis det er pga overforbrug, som mit indlæg også handler om, synes jeg, det er pinligt. Selvfølgelig kan man godt have overtræk (altså bruge kassekreditten mener jeg vist egentlig) en enkelt måned, hvis der er kommet noget i vejen, og det bliver dækket måneden efter. Men hvis det er hver måned, ville jeg nok kigge på mit forbrug. Og ja, jeg synes det er pinligt, hvis man har et overforbrug.

  Samano: Jeg synes også det er ret vildt. Hvis man lige er flyttet hjemmefra skal man jo lære det, men hvis ma bor hjemme (uden at betale) og får su, så er der vist ingen undskyldning.

  Lullumut: Jeg har heller ikke selv overtræk, jeg ville helt sikkert også vente.

  Jeanett: Ja, som jeg skriver øverst så er det ikke i sig selv pinligt at have et overtræk, fokus var at have et overtræk pga. overforbrug

  Sarah: Lige præcis, hvis det er hver måned, så er det en dårlig vane.

  Kira: Som jeg skriver øverst, mener jeg overtræk i forbindelse overforbrug. Jeg er egentlig ligeglad hvordan andres økonomi er, men jeg gider ikke, at det skal være cool at have et overtræk eller en sjov historie. Der er i samfundet i dag en mentalitet, hvor folk mener de har ret til at shoppe, købe fladskærme, rejser osv, og hvis det er finanseret vha overtræk på overtræk, så synes jeg det er pinligt.

  Det er ikke så meget overtrækket, men hvordan folk forholder sig til det.

  – Vibeke

 7. Nu læste jeg lige mit eget indlæg igen, jeg har da ikke skrevet, at det er pinligt at have et overtræk, hvor læser I det henne?

  -Vibeke

 8. Men om overtrækket skyldes overforbrug, så kommer det vel stadig ikke andre mennesker ved. Og jeg tror da egentlig ikke nogen synes, det er hverken sjovt eller cool at have overtræk… At hun fortæller om det til en avis, som en sjov historie, synes jeg blot er et tegn på, at der er noget galt med hendes proportionssans.

  For min skyld må folk gerne have overtræk, og de må også gerne have skabt det via overforbrug, det kan simpelthen ikke irriterer mig det mindste.
  Der hvor jeg finder det interessant er, hvorfor de føler trang til dette overforbrug. For det er jo nemt nok at dømme, når man slet ikke ved, hvad der ligger til grund for det (og den med at dømme er altså ikke møntet på dig specifikt).

  Og NU må jeg hellere komme videre. Men super interessant indlæg, du er kommet med. Det giver stof til eftertanke. :)

 9. Kira: Igen må jeg lige understrege, at det er ikke så meget overtrækket der er pinligt, men hvordan folk forholder sig til det.

  – Vibeke

 10. Et interessant indlæg Vibeke :)

  Det satte en masse tanker igang:

  Vi lever desværre i en verden (et land) hvor folk forventer at det er en selvfølge at man skal have råd til luksus. Alt fra luksuslejlighed til luksustøj.
  Det er derfor de, efter min mening, meget “alternative” låneformer har kronede dage. Det har også været medvirkende til den såkaldte finanskrise, som blandt andet skyldes afdragsfrie lån.

  Hvor er det bare synd for de mennesker der sidder med en gæld så højt oppe over ørene, at deres fremtid er ødelagt.
  Folk låner sig til det “perfekte liv” for hver en pris.

  Ingen er perfekte.

  Thank you D.E.R…

 11. Jeg er SÅ enig!

 12. Hvor jeg dog elsker dig Vibeke! Jeg kan ikke andet end at være enig – i dag, for der er INTET der kan undskylde et stort overtræk medmindre det vitterlig er tandlæge, dyrlæge, medicin, en regning (på noget fornuft da..)hvor der er tale om noget akut.

  Da jeg fyldte 18 blev jeg utrolig glad; for hey! Nu fik jeg jo Visa/Dankort. Min far og farfar skævede en del til mig “Kan du styre det?”, for de kender mig. Jeg har altid været ufattelig god til at bruge penge, og opsparing, budgetkontoer ect. har været en by i Rusland. Der gik ikke længe før jeg bestilte en del film på 800 kr. fra CDON.com – på kredit. Dernæst kom Ellos – på kredit. Ihhh hvor smart, tænkte jeg. Dernæst opdagede jeg trendsales, igen; hvor fantastisk. Dernæst en tur op i byen efter skole – og selvfølgelig var der en ny top hvergang jeg faldt pladask for! Det resulterede i et overtræk på ca. 500 kr. hver måned. Når jeg kiggede på min konto tænkte jeg altid; arg, det er betalt tilbage igen næste måned! Men så kom der en regning ind som skulle betales, en ny bluse eller et par bukser. Pludselig fandt jeg ud af jeg egentlig ikke rigtigt havde råd til tøj længere, pga. kreditten og de faste udgifter jeg havde fået skaffet mig. Og jeg krummede tær. Alligevel endte jeg med at få en advarsel om Check og hævekortmisbrugsregistret fra banken. Derefter var det slut! Jeg indleverede mit Dankort og fik VisaElectron tilbage igen. Selvom det til tider er træls har jeg faktisk fået styr på min økonomi! Og nu har jeg lidt penge til mig selv igen hver måned. Jeg mangler stadig at betale af på Ellos, og ser det stadig som en direkte plage for mig. Heldigvis burde jeg gerne kunne få det betalt af forholdsvis hurtigt. Men det har taget sin tid at gå økonomien genoprettet for mig efterfølgende; og jeg fik et kæmpe chok. Når jeg er færdig med Ellos køber jeg aldrig på kredit igen heller. Det kan simpelthen ikke betale sig i længden, og det er da bedre at have de ekstra penge hver måned som man kan bruge på så meget andet :)
  Egentlig ville jeg sige; at overtræk altså ikke holder i længden. Banken skal nok træde ind hvis det er. Jeg har haft nogen forældre der har hjulpet mig med at få betalt ordentligt tilbage til banken, men det er aldrig et sikkerhedsnet, for banken bliver trætte af det evige underskud på ens konto, så i sidste ende vil de ikke hjælpe en, og man bliver lagt nederst i bunken. Jeg føler stadig der er lang vej ud af det hul jeg har gravet – men det har sgu udelukkende været min egen skyld kan ikke sidde og give andre skylden for de, men samtidigt har det også åbnet mine øjne og gjort mig mere ansvarlig. Jeg ved ikke om jeg nogensinde vil havde Dankort igen, nu er der pludselig kontanter i pungen igen og jeg har 100 % styr på mit forbrug. Er bange for om jeg pludselig mister overblikket igen, der skal ihvertfald gå noget tid endnu.
  Nu vil jeg bare gør min farfar stolt. Alle hans ord har været løbet lige igennem det ene øre og ud af det andet, og det samme med min fars. Nu her efter min farfars død, kan jeg se hvad han har ment. Jeg er direkte flov nu hvis bare der står f.eks. minus 3 kroner på min konto – hvor det førhen bare var “Nårh ja – tsk. 500 kr.” …

 13. Nu har jeg ikke overtræk på min konto, men en forholdsvis stor kassekredit, som jeg fik, fordi jeg for et par år siden besluttede mig for at tage til Afrika fordi mit liv, min sygdom og min bank tillod det. Og jeg har aldrig fortrudt. Heller ikke når der trækkes renter. Jeg greb chancen, mens den var der, selvom jeg ikke havde penge på kontoen – men under ingen omstændigheder vil jeg flove mig over det eller vise anger. Til gengæld vil jeg altid glæde mig over de oplevelser og erfaringer det har medført, selv når jeg som færdiguddannet psykolog skal betale tilbage.

 14. Anonym: ja, det er synd når folk tror de kan købe sig til at bedre liv.

  Rikke: Mange tak, fordi du vil dele din historie. Og så må man jo sige, at du har lært noget af det, og det er jo vigtigt

  Louise: Jeg synes, dit tilfælde adskiller sig en hel del fra at købe en kjole til 3500kr, når du ikke har dem. Og jeg ville nok ikke kalde sådan en rejse for overforbrug. Man er jo også nødt til at låne penge når man skal købe bolig osv. Godt at du har fået noget ud af rejsen.

  – Vibeke

 15. Ja, kan så desværre sige jeg nok er en af de få. Synes der er rigtig mange der ikke lære af det.

 16. Jeg synes, at dit indlæg er nedladende! Jo, det kan godt være, at det er dumt at bruge for mange penge, men derfor skal man ikke stigmatisere folk af den grund. Alle mennesker har svagheder – nogen har spiseforstyrrelse, andre overforbruger deres penge (eller de penge de ikke har). Nogen cutter, nogen er kleptomaner, andre er blevet seksuelt misbrug som børn. Vi har alle sammen vores, og i stedet for at kaste med sten, skulle vi måske feje foran egen dør. Det er fint, at der er så mange af jer, der kan være hellige med deres opsparinger, men overforbrug udtrykker som regel et indre problem. Problemet er nok noget psykisk, folk der køber deres følelser. Men det giver os ikke ret til at pege fingre af hinanden, jeg har heller ikke lyst til at pege fingre af jer og jeres holdninger. Men jeg mener bare, at vi hellere skal hjælpe hinanden til at indse problemer, i stedet for at prise os lykkelige over, at vi er ikke er dem med overforbrug / spiseforstyrrelse / osv.

 17. Anonym: det er ikke menigen at virke nedladende, indlæget er dog skrevet en med vis portion foragelse, så jeg kan godt se at det kan læses sådan.

  Jeg går ikke ind for at sygeliggøre mennesker. Jeg er helt med på, at der er enkelte tilfælde, hvor overforbrug er et symptom på noget langt værre, men jeg vil dog mene at de flestes overforbrug skyldes årsager, der sagtens kan gøres noget ved, hvis man i samfundet generelt ikke gjorde det så acceptabelt at bruge flere penge, end man har. Jeg er også overbevist om, man hjælpæer flere ved at sige, at overforbrug er et problem, end hvis man siger, de er syge (underforstået at der ikke er deres egen skyld) eller gør det til en cool egenskab.

  Nu har jeg skrevet indlæg, udfra kvinden der bruger 3500kr på en kjole og inden lyver i banken, fordi hun mener det er pinligt, til gengæld er det ikke pinligt for hende at fortælle historien, fordi det er socialt acceptabelt at have et overforbrug. Hvis hun havde en spiseforstyrrelse, så havde det jo aldrig været en sjov historie, at hun fortalte, at hun havde spist en kage og derefter brækket sig. Vi er nok mere enige, end du antager.

  – Vibeke

 18. Er helt enig med sidste anonyme indlæg. Det er nemt at dømme andre, hvis man ikke lige selv har DET problem. Der kan være mange grunde til hun vælger at gøre sådan. Engang var jeg også ret så dygtig til at mene ting om flere forskellige menneskers valg. Efter jeg selv har været i en enorm personlig krise i mange år, ved jeg godt at folk der ser ting udefra ikke ved hvad de egentlig selv ville have gjort hvis de stod i samme situation. Derfor tænker jeg helt anderledes i dag :)

 19. Jeg synes helt ærlig Vibeke skal have lov til at have sin forargelse i fred. Jeg arbejder til daglig med mennesker med psykisk lidelse – og jeg bliver faktisk noget forundret, når man sammenligner alvorlig psykisk sygdom med dem der overtrækker i banken for at få en kjole til 3500 kr.
  I virkeligheden er man dermed efter min mening med til at sygeliggøre nogle menneskers handlinger – eller hvad er endnu mere alvorligt : give den enkelte lov til at fralægge sig ansvaret for eget liv og handlinger!!

  Sommetider er det i orden at smække “svesken på desken” – at melde klart ud at man ikke synes nogle tendenser i samfundet er okay. For der er efter min mening mere tale om uansvarlig adfærd og tendenser og ikke noget “sygt” man ikke kan gøre noget ved.
  Reklamerne tuder os ørerne fulde med “alle har ret til et fedt køkken”. Eller “fordi jeg fortjener det”. Men har alle egentlig det?? Altså hvis ikke lige pengene står på kontoen synes jeg det faktisk ikke…..

  Lad os opsummere: jeg ville aldrig sige til en spiseforstyrret kvinde, at det er “hendes egen skyld” – men come on : vi taler om en pige der lyver i banken for at købe en dyr dyr kjole. Er det nu blevet en sygdom?? Og hvis vi taler om det, stigmatiserer vi hende så?? Nej der hopper kæden altså helt af for mig!!!

  I øvrigt har vi alle vores at kæmpe med – men det betyder ikke at dem omkring os ikke ind i mellem må minde os om det. Forandringer sker ikke altid automatisk.

 20. Mette : hmm tja, jeg er vist sagt, hvad jeg mener.

  Anonym: Hvor skriver du det godt! Du har nogle rigtig gode pointer :)

  Men folk skal selvfølgelig have lov til at mene anderledes. Bloggen er altid åben for debat, og jeg er altid med på at få udvidet horisonten med andres holdninger :) Jeg har dog ikke ændret mit syn på denne sag.

  – Vibeke

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>