aug 052010
 
Check point Charlie – Fjernsynstårnet – McD ved Alexender Platz ;)
Så er det vist også ved at være på tide med lidt billeder fra Berlin. Jeg har også lavet en lille top ti over mine yndlingssteder i Berlin (altså af dem jeg har set). De er dog i tilfældig rækkefølge for, jeg kan ikke beslutte mig for hvad det er bedst. Jeg må konstatere at det er blevet lidt langt, men du kan jo evt springe Teufelberg over, hvis du ikke gider læse om mit vilde eventyr. (Evt adresser står i linksene hvis jeg ikke har skrevet noget. Parkerne må I selv finde). I må lige undskylde tastefejl og de manglende kommaer, men jeg kigger på det senere når jeg har tid.
1. Berliner Unterwelten: Hvor det er muligt at blive vist rundt i bunkere rundt omkring i Berlin og høre om fx 2. verdenskrig. Det var rigtig spændende. Man måtte desværre ikke tage billeder, men vi var inde i et af de gamle flaktårne fra 2. verdenskrig der lå i parken Humboldthain. Det var blevet sprængt i stykker efter krigen, men det var ikke lykkedes så godt. Vi skulle dog have hjelme på.
Caféen Mein Haus am See – Hotellet – S- og U-bahnkort
2. Mein Haus am See (det allerøverste billede). En super hyggelig café, fyldt noget der lignede genbrugsmøbler, der var en super stemning og personalet var rigtig flinke. Væggene er ret rå, der er separat rygerum og man kan også sidde på en slags trappe. Første gang v i var der, blev vi opfordret til at spille guitar, hvis vi havde lyst. Priserne var også fine (som resten af Berlin), de lå vist mellem 1,80-4,80€ for drikkevarerne. De er 24 timer åbent, og man kan få morgenmad der (hvilket vi dog ikke fik prøvet.) De har desuden gratis internet.
3. Ficktebunkeren/ Off Season. En gammel bunker, der nu er galleri. Der var rigtig fin udstilling mens vi var der og samtidig går man rundt i halvmørke kolde rum, så det er også ret spændende. Vi oplevede at lyset gik ud, fordi vi havde stået stille og så var der pludselig meget mørkt! Toiletterne er også værd at se, de er bevaret fra den gamle bunker. Nå ja, og så er det gratis!  
4. Hamburger Bahnhof. Som ikke er en banegård længere men et kunstmuseum. Jeg elskers samtidskunst og moderne kunst, så jeg prøver altid at få smuglet et museum eller to ind på sådan en ferie, og Hamburger Bahnhof var rigtig fint og havde en god udstilling. Desuden har de, som flere andre museer, gratis adgang tirsdag eftermiddag og aften.
Flakturm – Fichtebunkeren/Out of Season – Hamburger Bahnhof 
5.  Flakturm am Humboldthain. Dagen før vi blev vist rundt i i flaktårnet (som jo ikke er et tårn men en kæmpebugning), faldt vi selv over det ii parken Humboldthain. Man kan ikke komme ind selv, men man kan komme øverst op hvor kanonerne har stået, og der er en rigtig fin udsigt over Berlin, der er også borde og bænkene hvis nu man vil på picnic :)  .
6. Maria Bonita. Et spisested hvor man kan få lækker rigtig mexicansk mad (så drop nachos) til ingen penge. Om sommeren kan man sidde uden for ved borde på bænke, når det er koldt kan man vel kun tage det med. Jeg mener vi fik en hovedret hver og to øl for ca 14€. Det smagte så godt! Adresse: Danziger Straße 33, 10435 Berlin
7. Det jødiske mindesmærke. Mindemærket for de 6 millioner jøder der blev dræbt under 2. verdenskrig er virkelig smukt. Over jorden er alle “stenene” som man kan gå i mellem, hvilket i sig selv er en oplevelse, men under jorden er et museum, hvor man kan læse breve og dagbøger fra jøderne under krigen. Det var virkelig rørende og vi gik faktisk ret hurtigt gennemudstillingen fordi jeg ellers ville have tudbrøllet. Men jeg vil anbefale at se det. 
Det jødiske mindesmærke – Brandenburger Tor – Rigsdagskuplen
8. Alle bænkene og bordene uden for de små spisesteder. Ja det er jo kun aktuelt i sommerhalvåret, men uden for alle cafeerne og spisestederne, er der fyldt med borde og bænke man kan spise ved. Jeg synes bare det var så hyggeligt, ærgerligt, at der ikke er plads til de i København og Århus, men især i Østberlin var fortorvene enormt brede.
9. Øl i Friedricshain park. Ja øl over hele faktisk. Det er helt normalt at rende rundt med en øl i hånden, selvom man bare går en tur eller er med undergrundsbanen. Og derfor fik vi os også en øl (købt i en spätkauf), men vi hvilede vores ben i parken. Og ja, jeg ved godt man også kan drikke øl i park i Danmark, men det er ihvertfald sjældent jeg gør det en alm hver dag, men jeg lige slaepper af på en bænk. 
Tom togvogn tidligt søndag morgen – Solnedgang – Sporvogn – Gud?
10. Teufelsberg. Det er en gammel radarstation fra koldkrigstiden der ligge i Grünewald. Den er i dag forladt, og jeg havde læst mig frem til at mange besøgte stedet ved at kravle igennem hegnet og at der ikke var nogle vagter eller lign. Jeg kan godt sige med det samme, det var noget af en oplevelse. Vi kom op til hegnet lidt bagfra (i forhold til den gamle hovedindgang) og så stod vi bare og så på et højt hegn med pigtråd øverts, og en meter bag hegnet var der endnu et og bag dette et til og så var der bare mere skov. Der var også huller i hegnet men de var blevet repereret. Der var også store gule skilte var der hvor der stod Betreten verbotverts, og en meter bag hegnet var der endnu et og bag dette et til og så var der bare mere skov. Der var også huller i hegnet men de var blevet repereret. Der var også store gule skilte var der hvor der stod Betreten verbot (adgang forbudt). Alt i alt virkede det en smule farligt og besværligt at komme derind. Men vi fandt et sted var der var hul i de to første hegn og de sidste var væk. Og så kravlede vi derind og fandt en sti derinde (hvor vi så fint markerede hvor vi kom ind med noget papir, så vi kunne finde ud igen.) Vi gik langs stien og kunne nogle gange høre nogle stemmer (hvilket også var lidt uhyggeligt), til sidst kom vi frem til selve radarstationen som I kan se på billederne. Den var godt nok hærget – der er sikkert blevet holdt nogle fester der. Vi gik ikke ind i bugningerne, det turde vi simpelmthen ikke af frygt for at noget eller vi skulle falde ned. Det er ret vildt at det sådan bare er forladt.

Nå, men vi tog samme vej ud igen og derefter gik vi langs en sti rundt om det afspærrede område. Her gik der faktisk en del mennesker rundt famlier og gmale mennesker og vi så også at der var masser af “åbne” huller i hegnet og kun et hegn, jo tættere vi kom på den gamle hovedindgang. Egentlig havde vi været en smule bange for man måtte jo egentlig ikke gå derind, men efter at have set alle de mennesker (godt nok udenfor hegnet) og alle de store huller, følte vi os lidt fjollede for det virkede ikke særligt farligt eller forbudt, men som noget alle gjorde. Jeg tror vi nåede at have den følelse i ca. 5 minutter, så nåede vi nemlig frem til hovedindgangen hvor den holdt en bil og ikke hvilken som helst bil men en med ordet Polizei på, og inde fra området kom tre betjente gående. De havde været derinde samtidigt med os (og de har nok været deres stemmer vi hørte!). Puh hvor er jeg glad for at vi ikke stødte ind i dem men vi var derinde. Det var jo farligt! Men også sjovt og spændende og jeg er glad for vi fik set det. Men hvis du vil det samme, så er det nok en god idé at tjekke om politiet er derinde.  Ligger i Grünewald, se det evt på google maps.

Radarstationen
 5. august 2010  Posted by at 21:24 Kunst, Mad, Oplevelser, Rejser  Add comments

  3 Responses to “Berliner Top Ti + billeder”

  1. fedt indlæg! :)

  2. Hvor har jeg ventet på det her indlæg :)
    jeg vil lig nærlæse det et par gange og skrive ned i min berlin notesbog til vores afgang tirsdag :)

  3. Meget fint indlæg og en rigtig god top ti, som jeg vil skrive mig bag øret til min næste gang i det store B :)

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>