jan 242010
 
Ja, det skulle jo komme på at tidspunkt – indlægget om kropsidealet. Jeg har prøvet at skrive det her indlæg mange gange og har mange kladder liggende, men jeg endte med at skrive dette ud i et, det er altså bare mine tanker. Det er et svært emne og kommer hurtigt til at handle om at unge piger får spiseforstyrrelse, fordi modeller er tynde. Det her indlæg kommer ikke til at handle så meget om modellerne men mere om selve idealet.

Først og fremmest vil jeg lige understrege, at der altså er mennesker, der er født meget tynde, og hvor det overhovedet ikke har noget med spiseforstyrrelser at gøre. Jeg her intet imod, at folk er tynde, så længe de er sunde og raske, og fra min veninde ved jeg, at det ikke er sjovt, at folk tror man har en spiseforstyrrelse, bare fordi man er tynd. Til gengæld jeg er imod at kropsidealet bliver for tyndt.

Når jeg kigger billeder fra det forskellige catwalks igennem, lægger jeg specielt mærke til, hvor tynde modellernes lår er. Der er mange bare ben, men også mange i skinny jeans, hvor det nærmest ser ud som om, at lårene er mindre end læggene. Igen fred være med modellerne, men der sidder altså designere og tænker, “de her bukser ville se meget federe ud, hivs bukserne bogstaveligtalt gik lige op og ned, og de er svære at få foden igennem fordi resten af benet er smallere”. Det er ikke for sjovt jeg skriver det her eller for at dramatisere det, det er bare det indtryk jeg får.

Når modebranchen bliver beskyldt for at have et ekstremt kropsideal og give unde piger spiseforstyrrelser. kommer de ofte med argumentet, at det ikke er modebranchens ansvar. Det er rigtig nok at man ikke pålægge modebranchen, at de skal tage ansvar, men det ville da klæde dem.

Kropsidealer er ikke noget der bare popper op og er givet, det er noget, vi selv dikterer, og modebranchen har så valgt at rykke det mod det ekstremt tynde. Man kunne måske se på mode som kunst, og kunst har det med at søge det ekstreme. Men det er jo ikke kun kunst, det er også tøj, og tøj, der er lavet for, at folk skal købe det, og tage det på, og jeg synes man bliver nødt til at se på mode i den kontekst. Selv kunst har det da med at tage ansvar. Det er jo heller ikke for at provokere, at hoftebenene stikker ud på catwalken.

Mht. moden giver unge piger spiseforstyrrelser, så tror jeg ikke at særlig mange tilfælde direkte skyldes modebranchens kropsideal, jeg tror det langt mere handler om piger, der er ved at blive kvinder, og det er svært. Problemet med kropsidealet er, at det bekræfter pigernes ideer om, at det er forkert at få hofter, bryster osv. det er nemlig ikke idealet – tværtimod. Og så kan jeg godt forstå, at anorektiske piger ikke kan forstå, at de er syge og for tynde, når der går lige så tynde piger rundt på alverdens catwalks. Hvordan kan det så være forkert, når nu det er så efterstræbt på catwalken?

Nu vil jeg gerne sige fra. Jeg kan godt se, at visse proportioner, der kan være smukke, og jeg kan også godt se, at tøj ser fint ud på høje slanke piger, det er bare ikke det, jeg ser på catwalken og i de diverse modemagasiner eller på blogge for den sags skyld. Det her handler ikke om kilo, det handler om menneskesyn.

Hvad er din holdning til kropsidealet i modebranchen?

 24. januar 2010  Posted by at 16:16 Mode  Add comments

  18 Responses to “Kropsidealet i modebranchen”

 1. Jeg må indrømme jeg ikke selv har de store problemer med dem, men det nu mest fordi jeg selv er rimelig tynd og derfor ikke får nogle issue af at se på modellerne.
  Som jeg egentlig tit synes er grimmere end mig fordi de er for tynde.

 2. Godt indlæg:) Jeg er helt enig, og har jo lavet flere indlæg om emnet. Jeg mener dog at modeidealerne KAN give spiseforstyrrelser, fordi de lægger det første kim til ønsket om at være tynd. De fleste piger føler sig for tykke – hvorfor mon? Og en spiseforstyrrelse begynder med en slankekur. At man så ikke automatisk får spiseforstyrrelser af modemagaziner eller af at gå på slankekur er noget andet. Men de piger der HAR en spiseforstyrrelse, søger jo thinspiration fra diverse modeller og skuespillere. Se bare på Hollywood; Hvorfor får vi pludselig et size 0 ideal? Hvor kommer sådan noget fra? Well, som moderne celeb er du jo ofte en levende reklame søjle for diverse modefirmaer. De unge skuespillerinder har jo et tæt samarbejde med modebranchen. Og her bliver man bla. målt på sin vægt.

  Vi som bloggere jo også gøre en lille forskel; Vi kan blive ved med at skrive om emnet, vi kan vise billeder af os og vise at vi alle har forskellige størrelser, og vi kan passe på med at vise de mere tynde modeller på vores blogs.

  Knus,
  Susie

 3. Jeg synes det en helt forkert måde at de tyndes skal gemmes væk på bloggene.
  Det er intet i vejen med at være tynd og det sundt at være tynd. Ja der er self en grænse for hvornår det ikke længere er sundt, men derfor skal man ikke pludselig prøve at gøre det til at tabu at være tynd.

 4. Hej Vibeke,

  Diskussionen om tynde modeller kører også på min blog:
  http://fierceogfattig.blogspot.com/2010/01/tendens-trenchcoats.html

  Nu er der også diskussion om min størrelse:
  http://fierceogfattig.blogspot.com/2010/01/nina-du-er-sa-fagging-sej.html

  Men ellers vil jeg bare sige at jeg er opmærksom på det usunde kvindeideal, når det kommer til mig som person. Men at jeg under ingen omstædigheder vil udøve selvcensur på min blog mht. billeder af tynde modeller.

  Kia.

 5. samano: man kan altså være lige så usund som tynd (også selvom man bare er alm. slank), som man kan være som knap så tynd.

 6. BetinApple:
  Det vil jeg nu ikke sige, det flest tynde jeg kender lever væsentlig sundere end dem jeg kender, som vejer for meget. Det ekstrem usundt for ens organer at veje for meget især hvis det er i maveregion.

 7. Det er jeg så sandelig godt klar over :) jeg er selv slank. Men jeg spiser som jeg vil (dog som regel sundt) og vil helt klart mene at en pige som var noget større, men som spiste sundt og dyrkede motion er mere sund end jeg er.

 8. Samano: Det er ikke fordi jeg vil ligne dem eller er missundelig, men snarere at jeg ikke synes man skal stræbe efter det ultratynde. Jeg synes ikke, at tynde skal være et tabu, det skal bare heller ikke være idealet. Og så vil jeg give Betina ret, man er ikke nødvendigvis sund fordi man er tynd.

  Susie: vi er vist rimelige enige, og det er et problem at unge normalvægtige piger (og voksne kvinder) går og føler sig tykke.

  Kia: Det må jeg lige kigge på, tak. Jeg tror ikke det handler om selvcensur, men når tøjet bliver vist på en for tynd model, så tiltaler det mig heller ikke (det er designet til at passe en så tynd model) og så kommer det ikke på bloggen.

  – Vibeke

 9. Hvorfor må det at være tynd ikke være idealet, det er da bedre end fedme?

 10. ^idealet burde vel være at være “normal”. det man ser på catwalken er jo ikke bare “tyndt” det er jo skind og ben som regel.

 11. Ideal er jo netop idealet, fordi det er lidt udover det normale. Hvorfor må skønheds idealet ikke være det når idealet indenfor så mange andre områder er det?

 12. Godt indlæg.

  Har selv flere gange forsøgt at grifle nogle tanker ned om emnet.

  Hvem er skyld i pigernes spiseforstyrrelser, er det modeindustrien, miljøet eller noget helt tredje?
  Vil mene at alle tre kan spille en rolle, men vil mene at miljø eller en tredje faktor spiller en større rolle end modeindustrien.
  Hvis man vokser op med en mor der konstant er på kur og har et usundt forhold til mad, så vil det være temmelig lige til at få et forskruet billede selv.

  Andre får en spiseforstyrrelse fordi de mener de skal leve op til et ideal om at være dygtig og perfekt, her passer en spiseforstyrrelse fint ind, fordi man her har et område man kan kontrollerer (tror mand!).

  @Samano at tyndt per definition er sundere end tyk, holder ikke helt vand.
  Flere undersøgelser at tynde mennesker også kan have fedt siddende de usunde steder, dvs. omkring organerne, disse mennesker bliver kaldt tyndfede, netop fordi de er fede under deres tynde ydre.
  Man har lavet masser af undersøgelser på området, for at undersøge hvor usundt eller sundt det er at være henholdsvis tyk og tynd.

  Mht. skønhedsidealet.
  Så findes der folk der trækker lidt i den mere frodige retning, eksempelvis kvinder som Dita Von Tese, som viser at frodihed ikke er skankyness som 90'ernes Plastic Pam.
  Bloggerverdenen samt modefora rundt omkring kan også være med til at rykke lidt ved hvad der er skønhed – i det der er en større forskellighed af kvinder derude, som kan vise at timeglas, pæreform, drengeform osv osv. er ganske flotte, når blot kroppen er iklædt tøj der er flatterende for den.

 13. “Ideal er jo netop idealet, fordi det er lidt udover det normale. Hvorfor må skønheds idealet ikke være det når idealet indenfor så mange andre områder er det?” det er da meget muligt, men ville det ikke være bedre, hvis idealet var sundt og mere tilgængeligt?

  - det svarer lidt til, at vi alle sammen skulle stræbe efter at være perfekte mennesker, og lets face it, det er der ingen af os der kan og skal være, og ved konstant at skulle være perfekt, risikerer man at køre sig selv helt ned.

 14. derudover: synes du virkelig det er fedt at idealet slår mennesker ihjel?

 15. Idealet er da også sundt. Da er da sundt at være tynd og veltrænet.
  Og der vel ikke noget i vejen med at alle ikke kan blive idealet. Vi kan jo heller ikke blive de ideale sanger eller mødre.
  Jamen så må folk bare indse at de ikke kan leve op til idealet. Det handler om at folk ikke kan holde ud ikke at være perfekt. Det er folks egen fejl ikke idealet.

  Det er ikke idealets skyld at folk dør.
  Og tror altså også spiseforstyrrelser handler langt mere om kontrol end om at få en bestemt tykkelse.

  Jeg kender godt princippet tyndfed, men det ændre ikke på at det sundt at være almindelig tynd.

 16. okay, så det er ikke idealets skyld når catwalkmodeller dør?

 17. Scient.Hybrid: Tak, ja de er lidt svært at få ned. Og du har ret, at alm piger og kvinder blogger giver et mere nuanceret billede.

  Samano: Du kan altså ikke bare sætte lighedstegn mellem at være tynd og være sund. Fx anbelfase det jo, at man har en bmi mellem 18,5/20 og 25. Og de fleste mennesker skal faktisk ud i noget der minder om spiseforstyrrelse for at blive tynde og det er jo ikke sundt.

  En canadisk undersøgelse viser at undervægtige har større 70% risiko for at dø tidligere end normalvægtige.

  Der er altså også en grund til at meget tynde piger stopper med at menstruere, kroppen ved godt, at pigen ikke ville være fysisk i stand til at gennemgå en graviditet.

  Desuden er knogleskørhed også noget man ser oftere hos undervægtige.

  Måske snakker du egenlig om at være normalvægtig/slank? Det er bare ikke det, vi ofte ser på catwalken.

  – Vibeke

 18. jeg er glad for at du har skrevet indlægget fra flere forskellige vinkler. jeg er selv meget tynd og har fået en masse kommentarer om det hen af vejen. jeg spiser alt hvad jeg kan, for at få former og ville ønske folk så kommentaren 'du er så tynd' som 'du er så tyk'.

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>