jan 202013
 

Hvid lædervest

Egentlig ville jeg have skrevet om mine fejlkøb i 2012. Alle de her indlæg om ikke at købe for meget kan godt blive lidt hellige, og jeg skal ihvertfald ikke være for hellig, for jeg har lavet en del fejlkøb i årenes løb. Derfor tænkte jeg, det kunne være meget sjovt at se på mine fejlkøb for 2012, når nu jeg næsten lige har lavet om tøjforbruget i 2012. Så jeg fandt regnearket med køb fra 2012 frem og gjorde klar til at tælle sammen. Og så fik jeg en overraskelse, der var kun 1½ fejlkøb, den halve fordi jeg er lidt stædig med, at jeg nok skal få brugt den ene ting – den anden er et reelt fejlkøb. Så i stedet for at skrive om de fejlkøb jeg har gjort, så vil jeg skrive om, hvordan jeg har undgået at lave fejlkøb (og så blev det helligt alligevel)

De gode tilbud. Det er nok her jeg har lavet flest fejlkøb gennem tiden. Det giver fint mening for generelt køber jeg flest ting på udsalg, så der burde også være flest fejlkøb i den bunke. Men derudover er jeg nok også blevet forblændet af hvor mange penge jeg kunne spare på tingene, når jeg lige pludselig står med en hvid lædervest til 100kr sat ned fra 1000kr, så er det jo et fantastisk køb – hvis jeg altså kunne finde på at gå med en hvid lædervest, for så har jeg sparet 900kr. Jeg er egentlig ikke til hvide læderveste, så sådan et køb er 100kr ud af vinduet, og så er det knap så fantastisk køb. Så den hvide lædervest røg retur, og jeg sparede de 100kr. Altså, når du står med et godt tilbud så tænk på to ting 1. Vil jeg være interesseret i den, hvis den kostede fuld pris og 2. hvis ikke jeg får den brugt, har jeg mistet 100kr og ikke sparet 900kr. 

Mere vil have mere. En anden fælde når det gælder fejlkøb taler til min grådighed. Det er så billigt, så hvorfor ikke købe det? 20 for en halskæde, 50kr for en kjole, det er jo ingen penge. Hvorfor besvære sig selv med at overveje, om det passer med resten af garderoben, hvis det kun er 50kr? Problemet er jo, at hvis man gør det et par gange, står man både med noget tøj, der fylder i garderoben, og som man ikke er tilfreds med (=dårlig samvittighed) plus 50kr her og 20 kr dér løber op til sidst. Lad være med at købe noget fordi det er billigt, lav samme overvejelser som hvis det var den dyr ting.

De andre har det. Man skulle tro, at vi var blevet for gamle til at ville have noget, fordi de andre har det, men jeg er sikker på det sker for os allesammen stadigvæk. Lige pludselig er der en ting, der bliver populær, og alle bloggerne skriver om det, og så skal jeg da også have den halskæde eller den kjole eller nederdel. Det kan godt være sådan en ting ikke virker som et fejlkøb lige i starten, fordi du bruger den flittigt i en måned. Men på magisk vis er tingen bare ikke lige så fed, når alle andre er trætte af den, og du er også selv helt mæt, fordi du er har set den overalt. Vent med at købe lemminge-ting til den første hype har lagt sig, hvis du altså stadig er interesseret.  

Hvis den bare lige… Man kan få rigtig mange fine ting, som bare lige skal lægges lidt op/ind eller der skal lige tabes et par kilo. Det sker bare ikke. Det samme gælder tøj som skal renses, håndvaskes eller skal fortælles søde ting en gang om dagen, det er altid sådan noget tøj, jeg ikke for brugt. Køb kun ting du kan passe, og som du orker at vaske. 

Jeg håber I kan bruge mine råd til noget, det er ihvertfald sådan jeg selv undgå fejlkøb.

 20. januar 2013  Posted by at 10:51 Minus Forbrug, Shopping  Add comments

  12 Responses to “Fejlkøb”

 1. Hold nu k*ft hvor er det rart med en modeblog med substans! Er glad for at se de to ting kan kombineres, på sådan en fin måde! Ville egentlig bare give thumbs up, jeg er nemlig en af de der stille læsere, der aldrig kommentarer (ja, undtaget lige nu!). Love it.

 2. Rigtig gode råd, Vibeke. Må jeg også bidrage med et tip? Behold mærkerne i, prøv tingene med dit eget tøj og levér tingene tilbage, hvis du kan mærke, at de ikke duer. Ja, det koster anstrengelse, udflugter og måske også penge, hvis du har shoppet online og skal betale returporto – og jeg kender virkelig mange, der lader være, fordi “det var jo billigt at købe” og “jeg gider ikke”. Men som du så klogt skriver ovenfor: Hvis du alligevel ved, at du ikke får den brugt, så har du lige brugt xx kr på – ingenting.

  Jeg har fx lige sendt en kjole tilbage, som kostede 160 kr. Fordi jeg VED, at jeg aldrig får den brugt. Og ja, det kostede. Men hey, så prøvede jeg en kjole, som jeg har tænkt på i flere måneder – og fik den drøm aflivet!

  mvh
  Mette

  • Tak, Mette. Åh ja, det bruger jeg da også selv ret meget. Godt tip! Som du siger, selv hvis det koster noget at returnere, så koster det endnu mere bare at smide det bagerst i skabet.

   – Vibeke

 3. Rigtig gode og brugbare råd, specielt den med at tænke det kan godt være jeg sparer X antal k, men bruger jeg det ikke smider jeg XX ud af vinduet! Jeg har nemt ved at blive fornbændet af et godt tilbud, så jeg skal helt sikkert lære at tænke noget mere som dig.
  Mit bedste råd må være at beholde mærkerne i. Har det ikke været i brug inde for en uge (med mindre det er købt til en speciel lejlighed) så skal det retur.

 4. Nøj hvor er det rart med gode råd! Dem har jeg hårdt brug for! Jeg er en af dem der tit kommer til at købe ting jeg bruger éen gang, og så er jeg allerede træt af det, eller får ikke lejlighed til at bruge det igen.
  Med mit budget og min fattige fremtid, er det godt dumt!

  Jeg er også begyndt at bruge rådet med at se de forskellige ting i mindst 3 forskellige outfits til 3 forskellige slags lejligheder. Det hjælper en del!

  Tak for råd! :) Ser frem til endnu flere ;)

  • Det er godt du kan bruge dem :) Det er sjovere med et klædeskab fuld af tøj man elsker (at bruge) :)

   – Vibeke

 5. Det er SÅ rigtigt, det du skriver. Specielt med de gode tilbud. Her synes jeg dog også selv, at jeg er blevet bedre til at bruge den tankegang du nævner, og tænke over de penge jeg rent faktisk bruger. Jeg har også været slem til den med at købe ting på udsalg, fordi de var næsten-rigtige. Hvis jeg nu vidste, at jeg ville få brugt den sorte mest, men det var den blå, der var på udsalg, ville jeg købe sidstnævnte. Men ikke mere! Jeg gider ikke købe ting, der er næsten-rigtige, bare fordi de er billigere. Så hellere vente eller undvære, så min garderobe kan blive bygget op om de rigtige ting :)

  • Jeg kan godt genkende det med at vælge det billigere alternativ, selvom det ikke er det bedste. Netop, det er bedre med garderobe men kan lide end en man nøjes med.

   – Vibeke

 6. Virkelig gode råd! Lige på det punkt er jeg glad for at jeg er typen der overvejer alt til døde, også selvom det bare er en lille dims fra H&M til en tyver.

  Mit bedste råd må være “lad være at gå på kompromis”. Når jeg køber noget der ikke er heelt som jeg gerne ville have det, eller som er i en dårlige kvalitet end hvad der kunne ønskes ender det oftest i fejlkøb.

  • Det har du helt ret i! Det er jo også sjældent, det er ting man virkelig står og mangler her og nu, og så det er smartere bare at vente til det helt rigtige dukker op.

   – Vibeke

 Leave a Reply

(required)

(required)

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>